banner

Bellis

About us

flag_cs
Asi by bylo fér se Vám trošku představit :) Jmenuji se Martina Prášilová, bydlím v Pardubicích a chovu morčátek se věnuji už od svého dětství (a že už to nějaký ten pátek je :) Díky podpoře mých rodičů jsem mohla jezdit na výstavy, odchovat spoustu miminek a dokonce uskutečnit i nějaký ten import. Jelikož jsem si už v té době začala vést webobé stránky, můžete prakticky vše dohledat v archivu novinek. Roky plynuly a i můj chov procházel různými změnami. Moje stěhování zavedlo k chovu morčat i moji sestru Pavlínu, se kterou jsme zorganizovali i několik ročníků Pardubické výstavy. Momentálně se chovu věnuji už jen já spolu s mým manželem Honzou, který mě plně podporuje. Žijeme v bytě v Pardubicích a morčata s námi bydlí prakticky v obýváku :) Od roku 2003 jsem měla chovatelskou stanici, kterou momentálně neudržuji aktivní - tj. neplatím příspěvky do klubu morčat, a to z důvodu, že jsem přestala jezdit na výstavy a máme jen pár vrhů do roka. Proto se nikde neprezentuji jako chovatelská stanice, ale pouze jako chov morčat. Našim morčecím miminkům nevydávám oficiální průkaz původu s hlavičkou klubu morčat, ale vydávám jim rodokmen, což je vlastně úplně to stejné, akorát na něm není uvedeno logo klubu. Následně tento dokument funguje ale úplně totožně. Morče lze oficiálně zaregistrovat do chovu i jej vystavovat, takže nového majitele vůbec neomezuje.
 
Momentálně se specializujeme na dlouhosrstá morčátka bezpigmentové řady: dvoubarevná krém-bílá, buff-bílá a okrajověji jednobarevná bílá tmavooká, krémová a buff.
 
Výstavy pro nás nejsou prioritou, chov se snažíme vést správným směrem, aby se nám rodila kvalitní a standardní miminka. Hlavní roli pro nás ale morčátka mají coby domácí mazlíci.
 
bydlení:
 
V červenci 2021 jsme díky mému manželovi dopřáli našim chlupáčům novou luxusní morčatárnu. Původní ubikace, z kterých jsme vycházeli, nám fungovaly cca 15 let s tím, že by v pohodě fungovaly dál. Jelikož ale máme morčáky umístěné v chodbě naproti obývacímu pokoji, chtěli jsme, aby nová morčatárna vypadala jako kus nábytku. Navíc jsme chtěli morčákům dopřát větší prostor, což si myslím, že se zadařilo :-)
 
Všechno začalo nákresem v PC programu a naplánováním prací. Následoval výběr dekoru dřeva, který prakticky ihned vyhrál design Kodiak, což je bílá barva s lehkou světlou strukturou dřeva. Poté jsme napočítali rozměry a zakázku zadali do Uni Hobby, kde nám desky nařezali. Přibližně za dva týdny jsme si je mohli vyzvednout. Uni Hobby má u přířezu povolené odchylky, takže jsme docela trnuli a doufali, že budeme mít štěstí a desky budou přesné. Naštěstí bylo vše až na jeden rozměr v pořádku. Pak přišlo na řadu šroubování, sestavování a lepení hran. Do vnitřků ubikací jsme stejně jako u předchozích beden nechali nařezat skleněné pláty na míru ve sklenářství, které jsme následně slepili speciálním transparentním tmelem. Oproti předchozím jsme tentokrát zatmelili skla i shora bočních hran, aby se nedostal žádný binec ani za ně. Na lišty na přední plexiskla jsme povolali dalšího pomocníka, a to 3D tiskárnu. Ta nám posloužila i při výrobě držáků na napáječky a ochrany průchodů dvou spodních pater. Jako třešnička na dortu jsou na stropu každé ubikace umístěné LED pásky s difuzérem, který světlo přirozeně rozmělní. Na straně skříně je umístěno tlačítko, kterým jde najednou všechny rozsvítit. Do beden jsme pořídili i nové větší jesličky. 
 
Dvě spodní patra jsou propojená průchodem a jsou určená pro samičky, kterých může být více dohromady. Samci pak mají napevno patra rozdělená s tím, že každá ubikace má rozměr cca 100 x 50 cm.
 
    

Jak to všechno začalo:
 
 
Chovatelskou stanicí Bellis jsme se stali dne 6.8.2003 (dne 6.8.2003 byla oficiálně potvrzena, založení bylo již k 1.1.2003). Název Bellis je inspirovaný latinským názvem sedmikrásky. Celý chov začal velmi nevinně jedním morčátkem :-). Morčátka jsem si natolik zamilovala, že jsem přesvědčila své rodiče k návštěvě výstavy morčat, a to 3. speciálky v Praze. Poprvé jsem měla možnost vidět dlouhosrstá morčata a byla to láska na první pohled. Docela nečekaně jsme domů odjížděli s naším prvním chovným párečkem, Faťou a Buckym. Asi ani nemusím psát, že jsem byla v sedmém nebi :) Faťa porodila 23. 6. 2003 náš vůbec prvníbydleni vrh "A", Atíka a Áďu. Áďu jsem si k mému obrovskému nadšení mohla nechat doma. A jelikož se opravdu povedla,byla čiště bez pigmentu (v té době to bylo opravdu super) a její prstýnkové kudrlinky byly opravdu nezapomenutelné, začali jsme s ní jezdit i na výstavy, kde nám vyhrála několik cen :-) Jelikož se mi krémová barva velmi zalíbila, začala jsme se o tuto a podobně bezpigmentové barvy více zajímat. A jelikož v té době nebylo morčátek v ČR moc, začala jsem se zajímat o import. Po cca roce hledání a psaní e-mailů jsem narazila na to pravé - byla mi nabídnuta bílá modrooká coronetka - o modrých očích jsem se tehdy dozvěděla zcela poprvé. Hrozně moc mě to zaujalo, a i přesto, že chovatelka byla opravdu zdaleka (ze severního Německa téměř u hranic s Holandskem), tak díky mým rodičům, kteří mě v morčácích podporovali, jsem si mohla svůj sen uskutečnit, a my tak vyrazili na pořádný výlet za naším prvním importovaným morčátkem, a to Circle of Light, alias Kikinkou.

Zásadní data a události:
1997 - 1998 - První nezapomenutelné morčátko Bibča.

1998 - 2006 - Neuvěřetelně učenlivá Bubuška, která může za naši lásku k morčatům :)

léto 2002 - Pořízen první chovný pár - Fatima Paradise (červená merinka) a Bucky TeRaTom (buff satén šeltiák).

1.1.2003 - Založena chovatelská stanice Bellis.

23.6.2003 - Narozen první vrh "A". Hrdými rodiči dvojčátek Ádi a Atíka se stali Faťa a Bucky.

6. 6. 2004 - Import zakladatelky našeho chovu bílých modrookých chlupáčů a bezpigmentů, Circle of Light alias Kiki :) z Německa.

19.7.2005 - První odchov bílých modrookých dlouhosrstých morčátek. Rodiči trojčátek Deny, Dicky a Delphiho se stala Kiki a Meny Štěchovický poklad.

5.11.2005 - Připojil se k nám chovný párek: hladká dalmatinka Ginger a černý hlaďák Bady. Tímto byl započat chov hladkých černých dalmatinů. Je to sice cesta na dlouhou trať, ale toto zbarvení se nám tak líbilo, že se nedalo odolat :-).Jelikož se u nás v ČR věnovalo této kresbě jen minimum chovatelů, importovali jsme náš první pár z německé chovatelské stanice Maharani.

24. 6. 2006 - Odstěhování z Pardubic do nedalekých Duban. Jelikož si ségra Pavlína na morčátka též zvykla, nechtěla zůstat bez nich, a tak si ponechala dvě morčátka z posledního odchovu, a to Felí a Filaga. Tímto se naše chs rozdělila na dvě půlky a působíme tak na dvou místech :) Na webových stránkách tak můžete u "Našich morčat" nalézt poznámku "bydlí u Pavlíny", popřípadě za článkem znak "(P)" - což znamená autorství Pavlíny.

1.4.2007 - První zdařilý odchov dalmatinů. Narozena čtyřčata: Methisa, Mellisa, Markus a Maischella, rodiči se stali Gigí a Bady.

8. 10. 2008 - Pořídili jsme si první tmavou nahatku. Tato morčátka mě vždycky lákala a tak jsem neodolala a jako jedináčka pořídila Fionu z chs Modrá Orchidea. 8. 9. 09 porodila krásné tři holčičky, z nichž dvě Fleur a Faya zůstaly doma. Chov skinníků jsme dále již nerozšiřovali.

14.11.2010 - Pavlína si pořídila Ramiru Z Poodří - červeno-bílou coronetku. Ačkoliv se těmto barvičkám nehodlala více věnovat, byla Ramča pořízena jako mazlíček, který zkrátka zaujal na první pohled :). I přes úlohu mazlíka se díky ní v naší chs objevilo také několik dlouhosrstých vícebarevných vrhů :)

listopad 2012 - Přestěhování se do Pardubic. Od této doby působí naše chs stále na dvou místech, obě už však v Pardubicích :)

19.2.2012 - Pořízen chovný párek do chovu dalmatinů, a to Gard a Nella z CHS Savonnier. V chovu dalmatinů jsme chtěli i nadále pokračovat. Po delší pauze jsme měli to štěstí a narazili na krásného dalmatina Garda a Nellu, která měla dokonce v předcích Markuse Bellis - našeho odchovance od původního chovného páru Gigí a Badyho. Tímto jsme se vrátili k chovu dalmatinů a rozhodli se jim nadále více věnovat :)

13.5.2012 - Pořízen tricolorní krátkosrstý sameček Chardonnay Little Goldie. Stejně jako moje záliba v dalmatinech, i Pavlína měla vždy tajné přání, a to věnovat se tříbarevným hlaďákům. Když pak poprvé viděla Charda, bylo vymalováno. Chardo tak započal chov krátkosrstých tricolorů :)

13.8.2012 - Uskutečněn velký import z Německa. Obě jsme si splnili sen a přivezli si kvalitní základnu pro náš chov dalmatinů a tricolorních hlaďáků. Z chs Hoogenhof k nám dorazila Zita, Yoncha, Sting, Wyatt a Pooh, z chs Tenderigs See sestry Viola a Vicky.

20.2.2013 - První odchov tricolorních krátkosrstých morčátek. Rodičmi se stala Viola a Chardo, narodila se šesterčata, a to Illyrio, Ilyn, Irri, Isildur, Isis a Ismira.

15. 2. 2016 - Pořízena Pepper Nam Gaudium, krémovo - bílá šeltijka, která u nás 6. 1. 2017 porodila první standardní dvoubarevná krémovo-bílá dvojčátka Gareda a Ginny.

14. 7. 2018 - Pořídili jsme si krásnou Tamaru Nam Gaudium, která do našeho chovu (později společně s Marshmallowem Viby´s) přinesla švédskou krev. Velké díky v podpoře patří Pavle Bednářové.