banner

Bellis

CZ: Jak zvládat horka

1
flag_cs

Letošní léto (2010) nám dává pěkně zabrat. Nejen u nás, ale i v jiných chovatelských stanicích na to morčátka dost trpí a ne vždy to má dobrý konec. I když morčátka mohou vypadat v pořádku a nic se neděje, může se během několika minutek situace zcela změnit a z čilého morčete je ležící, rychle dýchající a zničené zvířátko. Rozhodně horko nepodceňujte.

 

Jak předcházet přehřátí

Každý chovatel si najde nějaké své fígle. Určitě nenechávejte morčata napospas osudu s tím, že jsou to zvířata a ta si nějak poradí. V přírodě možná. Ve své domovině nepříjdou morčata s tropickými horky vůbec do kontaktu. Ale i kdyby, mohou se ukrýt v norách, které využívají po jiných zvířatech. Navíc naši domácí mazlíčci už jsou natolik zdomestikovaní a zvyklí na jiné "domácí" podmínky, že by v přírodě nepřežili a jsou zcela odkázáni na svého majitele. Co tedy můžeme v největších vedrech dělat, abychom se zabránili přehřátí jejich organismu?

- mít morče v dostatečně větrané ubikaci (akvárka a plastboxy jsou přes léto nevhodné, nikdy nedávat na slunce)
- ubikace s morčetem musí být buď ve stínu, nebo v bytě (pozor, i v místnosti může od okna na morče svítit)
- morče musí mít neustálý přístup k vodě (ve velkých vedrech můžete umístit vodu do napáječky a i do otevřené misky, ve které se morče může osvěžit)
- v místnosti dostatečně větrat (pozor na průvan, ačkoliv průvan občas v pokoji dělám, jinak by to bylo k nevydržení a žádné negativní dopady to zatím -tuk tuk- nemělo, ale určitě s mírou a ne pořád)
- morčeti zajistit místo na ochlazení (miska s vodou, vychlazená pet lahev s vodou, hadr namočený ve studené vodě na dně klece - na části obytné plochy, ...)
- pokud je to jen trochu možné, přemístit morče do místnosti s nižší teplotou
- morče čas od času můžeme pokropit postřikovačem s vodou

Při jakémkoliv náznaku přehřátí situaci ihned řešit. Nenechávat to na čase a ihned zakročit.

Především u starších morčátek si musíme dávat pozor a chladící procedury provádět i preventivně.

 

Jak poznat přehřátí?

Většinou na svém zvířeti snadno poznáte, že něco není v pořádku. Mezi základní znaky přehřátí organismu patří:

- morče je apatické, leží natažené a moc nekomunikuje
- slintá, okolo čumáčku a na krku je mokré
- je mokré po celém břiše (snaží se schladit všemožnými způsoby a tak se většinou vyvaluje v mokrých hoblinách)
- má horké červené uši
- nemá zájem o potravu, málo pije
- zrychleně dýchá

Při takových symptomech si morče přímo říká o pomoc. O pomoc, kterou zcela jistě každý může poskytnout.

 

 Jak ošetřit přehřáté morče

Jestliže se nám i přes všechny preventivní prostředky nepovedlo přehřátí zabránit, musíme jednat rychle. Jakýmkoli způsobem je potřeba morče schladit. Pozor ale na šok, morče nemůžeme z horka vzít a položit ho do ledové vody. Takovou teplotní změnu by nemuselo srdíčko zvládnout a hrozil by infarkt. Je potřeba chladit v rozumném měřítku a hlavně postupně.

- jestliže bylo morče v nevyhovujících podmínkách, ihned mu vyhovující poskytneme
- pokud to jde, přendáme morče do chladnějšího prostoru
- mokrým studeným hadrem morče otřeme, hlavně nožky, ouška a trochu i hlavu
- napáječkou nebo stříkačkou morčeti nabízíme vodu

 

Cestování v horkých dnech


Pokud to jen trošku jde, tak přepravu odložte na vhodnější počasí. Jestliže jsou venku třicítky, je cestování velmi nebezpečné. Nejvíce pak v autech. Klimatizace je značnou výhodou, ale nedá se s ní vždy stoprocentně počítat. Jsou situace kdy musíte zastavit, nebo někde postávat, a pak může být problém. Určitě nevozte morčata v kufru, ale někde, kde je budete mít pod dohledem. Jakmile spatříte problém, morčátko jakýmkoliv způsobem osvěžte, viz. výše. Šikovné jsou také chladící lahve s sebou.

 

Základem úspěchu je prevence

Pokud má morče symptomy akutního přehřátí nebo úžehu, nejsou šance moc vysoké. Jestliže se dostane do stadia, kdy jen leží a rychle dýchá, často už nebývá pomoci. Proto při jakémkoliv sebemenším náznaku neváhejte a svého protivníka (horko) berte za vážného nepřítele. Věci jdou v takovém případě velmi rychle.

1