banner

Bellis

CZ: Černo-hnědá řada

flag_cs

Informace jsou z velké části čerpány ze Standardu plemen a barevných rázů morčat (verze k 1.1.2016) dostupného volně ke stažení na webových stránkách www.rodent.cz.


Černá

U černých morčat se usiluje o co nejsytější tmavou barvu. Nikde na těle se nesmí vyskytovat barva jiná. Chybou je také nahnědlý, nebo vybledlý odstín. Černá má často tendenci světlat hlavně u kořínků. Barva očí je tmavě hnědá, uši i drápky by měli být sytě černě pigmentované.

 

Blue

Zbarvení blue je v České republice novinkou let 2015 a 2016. Rychle si získávají na oblibě a jejich chov se rozšiřuje. Barva srsti je charakterizována jako antracitová (na pohled černá s namodralým či šedavým odstínem), oči jsou tmavé, uši i chodidla antracitová.

 

Slate-blue

Zbarvení slate blue je středně šedé, břidlicové, bez narůžovělého lesku. Oči jsou rubínové, kůže by měla být co nejvíce pigmentována. Uši a chodidla jsou žádány v co nejtmavším odstínu.

 

Lila

Zbarvení lila je světle šedá s namodralým odstínem a jemným narůžovělým leskem. Kůže by měla být růžová, bez pigmentu, oči jsou červené. Mláďata tohoto zbarvení jsou tmavá a časem výrazně světlají.

 

Čokoládová

Čokoládová morčata mají tmavě hnědou barvu s co nejtmavším krycím odstínem (barva tmavé hořké čokolády). Stejně jako u černých morčat bývá častým problémem zesvětlení barvy. Uši a chodidla jsou hnědé, oči mají v určitém úhlu červený odstín, jsou tzv. ohnivé.

 

Coffee

Zbarvení coffee je v České republice novinkou let 2015 a 2016. Barva je charakterizována jako tmavě béžová, barva uší a chodidel je co nejtmavší, oči jsou rubínové.

 

Béžová

Béžová je tmavší sytě krémová barva. Kůže by měla být zcela bez pigmentu. Na bříšku je barva o něco matnější. Mláďata v tomto zbarvení se rodí tmavá a časem světlají. Oči jsou červené.