banner

Bellis

CZ: Stáří

2
flag_cs

Čas uteče jako voda a z malého roztomilého miminka nám vyroste dospělák. Jedním z nejčastějších dotazů budoucích majitelů morčátek bývá, jak dlouho se jim morče může dožít - je to přibližně kolem pěti let. Samozřejmě (stejně jako u lidí) je to dost individuální, proto se taky v různých zdrojích udává různý věk, vždy je to ale něco mezi 4 - 8 lety. Výjimky však potvrzují pravidlo, a tak se můžeme setkat i s pořádnými rekordmany. Délku (a kvalitu) života ovlivňuje nejen strava a péče, ale také dědičné dispozice.

Naším nejstarším rekordmanem byla Bubuška, která se dožila necelých devíti let. Poslední rok dva to na ní bylo už hodně znát, hlavně když to člověk srovnal s jejími mladými spolubydlícími.

Jak to tak bývá, v pokročilém věku ubývá energie a morče si tak dopřává častější odpočinek. Bývá pomalejší, vyžaduje více klidu i spánku. Bubuš poslední rok spávala tak tvrdě, že jsme se občas báli, jestli jí něco není, a museli jsme jí vzbudit (doslova do ní šťouchnout), jestli je v pořádku :) Ale nic z toho jí neubíralo na její skvělé povaze, zkrátka i stáří k tomu patří.

Z chovatelského pohledu je takový jedinec už "nepotřebný". Samice se využívají v chovu zhruba do tří let věku, samci pak cca do věku pěti let, pak roste riziko neúspěšného krytí. Často pak taková morčátka končí v prodeji a čekají, až se jich ujmou nějaké dobré duše. Pro samotný chov je to určitě dobré, chovatel se dokáže lépe zaměřit na svůj cíl a netrápí se s místem, které zabírají tzv. "důchodci". Tento způsob chovu neuznávám, ale je na každém, pro jaký styl se rozhodne.

Něco málo k péči. Určitě neuškodí dopřát morčeti více vitaminů. V obchodech už lze zakoupit dokonce speciální krmivo pro starší hlodavce. Nemám odzkoušeno, ale určitě tím nic nezkazíte. Starší morče je více náchylné k nemocem, imunita už není co bývala, takže se snažíme eliminovat situace, kdy by se mohlo např. nachladit, nebo nakazit při kontaktu s nemocným morčetem, atd. Neměníme mu podmínky bydlení, na které je zvyklé.

Věk se podepisuje taky na samotném vzhledu. Stavba těla už není tak kompaktní a pevná, stejně tak postoj. Morčata často zhubnou, nebo jim propadnou boky a lehce vystoupí páteř. To je jedním z důvodu, proč se morčátko nad tři roky považuje už za morče po výstavní kariéře. Se staršími se na výstavách setkáme jen velni málo. Tmavá srst může zesvětlat, takže tady mají světlá morčátka výhodu :) Taky se jim často stáčí drápky - což nevadí, ale kosmetická vada to je, viz Péče o drápky.

Ať už bude mít vaše morčátko jakékoli známky stárnutí, nesmíme zapomínat, že je to stále ten náš malý milý společník jako dřív, a že si i nadále zaslouží naši pozornost a lásku :)

2